Jag har följt URs serie Välkomna nästan allihopa. Speciellt det första avsnittet, När förlät vi Bert Karlsson?, var tänkvärt.

De flesta har nog glömt att Bert Karlsson har varit ledare för ett främlingsfientligt parti. Populistiskt parti. Ny demokrati. 1991 startades partiet. Flyktingstopp och färre lapplisor var vallöftena. De kom in i riksdagen i början på 90-talet. De ville bland annat att flyktingar som kom hit skulle skickas tillbaka och att invandrare skulle få lån istället för bidrag.

Bert har lyckats slänga ur sig citat så som ”Jag skulle vilja se Bengt Westerberg få sin dotter hivsmittad av en flykting. Han pratar så fint om flyktingarna, men han skulle bo ett tag i gettona de skapar.”

Ny demokrati anklagas för att ha inspirerat ”lasermannen” till att skjuta ihjäl flyktingar. 1994 hoppade Bert av Ny demokrati.

När Bert satt i ”Robins” för inte allt för länge sedan sa han att han ångrar en del han sagt, men inte så mycket. Man kan ju hoppas att en del citat från början av 90-talet innefattas i hans ånger.

I intervjun som Musse Hasselvall håller med Bert för att se om han har rasistiska åsikter än idag börjar Bert referera till statistik som han egentligen inte verkar har full koll på där han säger att invandrare i alla fall är överrepresenterade på vissa brott och att ”De som missköter sig ska inte vara kvar i Sverige”. Man ska alltså göra sig av med problemen genom att skicka iväg brottslingar till andra länder. Men bara göra så med flyktingar. Inte svenska brottslingar.

Musse tar också upp att Bert 1993 slängde ur sig i tv4 – nyheterna att många finska familjer har kommit till Sverige av egentligen ett enda skäl: att få högre bidrag i Sverige och utnyttja systemet.

Bert förstår inte heller varför man inte kan dra neger-fräckisar och säger att ”Förtryck, det finns väl inte idag”. Men säger ändå sedan att ”Den rasism du pratar om den är åt båda håll”.

Jag tänker lite som Musse sa: Kan det vara så att Bert är världens mest felciterade man eller kan det vara så att han är så mysig i tv att han inte behöver stå till svars för någonting?

Annonser