Projekt Pojke syftar till att motverka sociala problem, psykisk ohälsa och stereotypa könsroller hos unga män och pojkar som riskerar att dras in i kriminalitet.

Det låter som en mycket bra idé av Carin Götblad. Under tiden tv-programmet Inlåst gick på TV4 tänkte jag att ”Fler unga killar i samma situation borde få samma hjälp.” Och nu finns det här förslaget. När det behövs ska också andra kunna kopplas till dessa insatsgrupper, till exempel missbruksvården, psykiatrin eller Kriminalvården. Skola, polis och socialtjänst är nyckelaktörerna som kan samverka friare.

Angående kritiken mot Inlåst vill jag förresten säga att jag inte vet om jag håller med riktigt. Att de använde sig av skrämseltaktik är inte hela sanningen. De som följde programmet märkte att vad det gick ut på och vad som hade störst inverkan på pojkarna var samtalen med psykologen (eller var mannen psykolog?) och samtalen med före detta kriminella som lärt sig av sina misstag som försökte övertyga killarna om vilken väg de ska välja.

Det är, som Projekt Pojke beskriver det, problem som grundar sig i sociala problem, psykisk ohälsa och stereotypa könsroller som måste lösas från grunden.

Annonser